Esius Media 

Tel: +46 704 096 708

Mail: info@esiusmedia.se

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

När ska vi börja fråga "hur mår du" igen?

September 8, 2017

Det finns alltid två sidor av myntet. För att skapa den bästa förståelsen så bör båda sidor belysas.

Jag är digital marknadsförare och jobbar till stor del med sociala medier. Det finns mycket bra med sociala medier men jag vill diskutera den mörka sidan av myntet idag, sidan som rör våra liv och påverkar våra ungas hälsa.  

 

Jag är 23 år och räknas in i generationen millennials. Det pratas en del om oss, att vi är speciella, omständliga och känslosamma. Oavsett vilka termer det finns relaterade till min generation är jag glad att slippa vara tonåring idag. Jag upplever en samhällsförändring som på många vis oroar mig. Den psykiska ohälsan ökar och enligt undersökningar är denna ökning delvis relaterad till tiden vi spenderar på sociala medier.

 

Tänk att vara 14 år i nutid. Innan du hunnit gnugga bort ögongruset finns telefonen där i högsta hugg. För visst är det så? Inte bara ungdomar börjar dagen med en titt på telefonen. Redan i gryningen kan man börja jämföra sitt liv med andras. Vi följer gärna vackra, rika, kända och till synes, väldigt lyckliga personer. Om jag hade varit 14 år hade förmodligen tankarna vandrat vidare och med stor sannolikhet hamnat i ”varför är inte jag lika lyckad och lycklig som alla andra” – träsket. Detta med en liten "uppdatering" på morgonen är en rutin som inte funnits speciellt länge. Men vad gör den med vårt välmående?

 

Idag är du aldrig riktigt ensam. Eller så är du jätteensam. Du vet vad dina vänner och bekanta gör (mer eller mindre) hela tiden. Ibland kanske du inte är bjuden. Du sitter ensam och alla andra är tillsammans. Tänk att växa upp med detta överflöd av information och denna ständiga inblick i människors liv. Förtjusningen i att fråga hur någon mår försvinner när vi redan ”vet”. Vad gör detta med vårt välmående?

 

Det pratas mycket om psykisk ohälsa i vår tid. Det är bra. Vi måste prata om våra samhällsproblem för att skapa förståelse. Vi har kommit en bit på vägen. Något jag tycker vi borde prata mer om är korrelationen mellan psykisk ohälsa och det nya digitala beteendet. Inte minst bland unga. Vi lever i en utvecklande värld med nya ord som skärmliv och filterbubbla men vi har också nya problem. Vi kanske bör sätta ord på problemen också? Det diskuteras en del i skolan om näthat och den negativa påverkan sociala medier kan ha men, vi måste också lägga krut på informationen till vuxna. Alla föräldrar, fotbollstränare, lärare och arbetsgivare. Borde vi inte ge dem chansen att förstå hur dagens ungdom fungerar? Jag mår så dåligt av tanken att en förälder tar sitt barns ångest och dåliga självbild som typiska tonårsdrag. År 2017 kan det faktiskt vara mer än så och det är dessa problem vi måste definiera.

 

Vi lever dubbelliv, ett analogt och ett digitalt. Mitt försök att sätta ord. Jag upplever det svårt att exakt fastställa vad de nya problemen är men, jag tror inte jag är ensam om denna tanke. Det är skrämmande med förändring. Speciellt om man inte förstår hur den påverkar. Vi måste förstå och först då kan vi tackla dessa nya problem och förhoppningsvis börja fråga ”hur mår du” igen.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon